Wijnen uit Libanon

Libanon, het land komt vaak in het nieuws omwille van oorlog en politieke instabiliteit, doch Camille Karout, van oorsprong Libanees, leerde ons een ander Libanon kennen: Libanon als wijnland met zijn voor ons totaal onbekende wijncultuur…

Camille doorspekte zijn uiteenzetting met heel wat gegevens en weetjes over de geschiedenis van de wijnbouw de geteelde druiven, de wijndomeinen…. Elk wijndomein heeft er een eigen ontstaansgeschiedenis, en dikwijls zijn ze het resultaat van een uit de hand gelopen hobby…
De wijnbouw zou in Libanon ontstaan zijn met de Feniciërs die zo’n 5.000 jaar geleden de eerste wijnstokken langs de kuststrook in cultuur brachten. Na inlijving (1517) in het het Ottomaanse Rijk. werd wijn maken verboden, behalve voor religieuze doeleinden, wat de Christenen toch de mogelijkheid gaf om wijn te produceren. In 1857 introduceerden de Jezuïeten nieuwe methodes voor wijnbouw en vinificatie. Ze plantten Cinsault, afkomstig van Algerije, in de Bekaa vallei, waarmee ze grondlegger zijn van de moderne Libanese wijnindustrie. Tussen de twee wereldoorlogen bevorderde de Franse invloed de cultuur van wijndrinken. Door haar rol van kosmopoliet en financieel centrum beleefde Libanon daarna een gouden eeuw, waardoor nieuwe kansen ontstonden voor een bloeiende wijncultuur…

Het zijn vooral Franse en mediterrane druivenrassen die in Libanon verbouwd worden:
– Rood: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot, Merlot, Cinsault (bush vines), Carignan, Grenache, Syrah, Mourvèdre, Pinot Noir, Gamay, Tempranillo.
– Wit: Chardonnay, Muscat, Sauvignon Blanc, Sémillon, Viognier, Gewürztraminer, Clairette, Ugni blanc.

Met deze informatie die Camille in zijn toelichtingen inkleedde konden we aan de slag om een 8-tal wijnen te proeven. Naast de wijn waren er natuurlijk de aangepaste hapjes: wrap met zalm, Libanees brood, farfale, grote garnalen… Voor elk wat wils..

De huidige wijnbouw vindt voornamelijk plaats in de westelijke Bekaa Vallei – rondom Baälbek – waar het warm en zonnig is. Ondanks de vele conflicten worden nu jaarlijks door 47 wijnbedrijven zo’n 8 miljoen flessen wijn geproduceerd op ongeveer 3.000 ha wijngaarden.

Heel Libanon bestaat uit kalkhoudende gebergten en een bodemgesteldheid die het mogelijk maakt om elegante wijnen te produceren. Door het droge klimaat in de gehele bloei en rijpingsperiode van de druif komen hier geen nadelige (schimmel)ziekten voor, waardoor het niet nodig is om bestrijdingsmiddelen als pesticiden toe te passen. De puurheid van de wijnen is hiermee gegarandeerd.

Vooreerst was er Unique van het wijnhuis Latourba: een schuimwijn van 100 % Chardonnay, 18 maand op droesem gerijpt. Het betrof hier de eerste, ooit gemaakte, Libanese schuimwijn, in de West Bekaa vallei, het land van Latourba. In de mond lichte tanines, een hoge aciditeit en redelijke mineraliteit… Past perfect bij oesters, gerookte zalm, sushi, carpaccio, stevige kazen en desserten op basis van fruit…

De witte wijn startten we met de Crystal 2021, van het huis Aurora. Aurora is een boetiek winery gevestigd in de Batroun regio in het Noorden van Libanon, een uit de hand gelopen hobby van de wijnbouwer Fadi Geara. De Aurora (100 % Chardonnay) heeft een frisse en gouden kleur, met een intense neus van typisch droog fruit, discrete notie van wit fruit en bloemen, met een variëteit van kruiden en lichte specerijen… Een vol gevoel in de mond en een lange droge afdronk. De druiven worden begin september geoogst op 900 meter hoogte. Bij deze wijn, passen kruidige gerechten…

Batroun Mountains (2020) 7 van het huis Qanafar was de volgende wijn. Een blend van maar liefst 7 druiven: Chardonnay, Merwah, Muscat, Obeidi, Riesling, Sauvignion Blanc en Youssefi, wat een complexe wijn opleverde: briljante, licht gele kleur met een licht groene tint, complexe aroma’s van fruit, bloemen en groene aroma’s van perzik, citrus, groene peper, mango en kruisbessen. Een mooie ronding in de mond door de grote intensiteit van fruit met een zuurtje en kruidige afdronk…
Niet alleen een “allemans vriend” maar een wijn die perfect past bij schaaldieren en andere visgerechten… Ook als aperitief niet te versmaden…

Als derde witte wijn proefden we de Blanc de Qanafar (2020) van het huis Qanafar, gelegen op een hoogte van 1200m, boven het dorp Khirbet Qanafar in the West Bekaa. De wijn (100 % Sauvignon) heeft een heldere licht gele kleur. In de neus klassieke aroma’s van Sauvignon: pompelmoes, passievrucht… met een mooie elegante kruidige finale. Een beetje zuur en lichte tanines ronden het geheel af… De druiven werden manueel geoogst de 3e week van augustus 2020… Een eerdere typische Sauvignon wijn, maar afkomstig uit een regio waarvan we niet vermoeden dat men er dergelijk wijntje kan inschenken!

Na de pauze waarbij de geproefde wijnen nog uitgebreid werden becommentarieerd aan de verschillende tafels kwamen de rode wijnen aan bod… Ook nu stelden we vast dat Libanon, in het segment rood, heel wat onvermoede klassewijnen te bieden heeft…

Camille presenteerde ons dan als eerste rode wijn de Red Lebanon 2019 van het huis Khoury. Een donkerrode wijn kleurde in ons glas… Red Lebanon (Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah) is de meest toegankelijke rode wijn van Château Khoury, het bekende topdomein in de Libanese Bekaa-Vallei. Met zijn zeer intense, kruidige neus met zwart fruit en stevige mondvulling en rondeur kon deze rode wijn iedereen plezieren. Combineer deze wijn met krachtige bereidingen van rood vlees (lamsschouder met zuiderse kruiden, rood vlees kort gegrild met seizoensgroenten of een wild ragout van ree met rijke sauzen) en geniet! De wijn zou je kopen, alleen voor het etiket… Je kunt er meerdere interpretaties en (eigen) verhalen in ontdekken!

De volgende rode wijn was van het huis Karam Winery, de Tourga Nacional 2015. Het betreft hier een Portugese druif, de Touriga Nacional. Geteeld op 1.100 meter hoogte en gerijpt in houten vaten om een goede balans tussen fruit en eikenhout te creëren met zachte tanines. Violette, bloemige aroma’s ondersteund door zwarte bes, kers en chocolade en kruiden op de achtergrond. Zijdezacht bij het binnenkomen in de mond, merkbare structuur en een uitbarsting van donker fruit met als hoogtepunt een ronde zuurtegraad en langdurige mineraliteit. Past perfect bij gezouten vlees, steak, pasta met rode saus en rosbief… Waarom de druif Touriga Nacional? Tijdens zijn reizen ontdekte kapitein Karam deze variëteit in Portugal en hij meende dat deze druif goed zou gedijen in het Jezzinne terroir. Jaren later bevestigden menige proeverijen het onderbuikgevoel van de kapitein!

Als voorlaatste wijn was er de Petit Verdot 2016 van het huis Latourba. Een dieprode wijn (100 % Petit Verdot) met unieke aroma’s van leder, pruim, donker rood fruit en tabak. De wijn is verouderd in vaten met een aardse textuur, wat uitmondt in een vibrerende aciditeit en krachtige wel gestructureerde tanines… De wijn heeft een 15-jarige bewaartijd… Krachtige gerechten en kazen geven deze wijn een meerwaarde…

Als laatste wijn kwam de Perseides 2011 van het huis Khoury aan de beurt. Een mooie afsluiter van een interessante avond.

De Perseïdes was niet alleen de absolute topper van dit domein, maar ook de topper van deze avond. De naam Perseïdes is afkomstig van de vallende sterren die elk jaar rond 12 augustus waar te nemen zijn vanuit de Bekaa vallei. De belangrijkste druif is de Syrah, die geblend wordt met Cabernet Sauvignon en Cabernet franc. Na een manuele pluk, die met veel zorg en respect gebeurt, gaat de wijn voor 18 maanden op vat. Deze wijn is pure kracht en heeft een ongelooflijk bewaarpotentieel (tot 30 jaar!). In de neus geeft deze wijn ons een breed palet aan aroma’s van rode pepers, humus, cassis, bosgeuren tot zoveel meer. In de mond komt eerst een hint van rijpe blauwe bosbessen en cassis, die nadien overslaat naar groene peper en sterk aanwezige tannines die heel evenwichtig zijn. Van deze wijn worden slechts 2.500 flessen per jaar geproduceerd. Het is zonder meer een van onze favorieten uit het land waar “Bacchus“ de wijngod zijn tempel heeft staan. Santé! Wijn voor het grote werk en de exquise keuken: hertenkalfsfilet met jus van veenbessen, wilde eend, chateau-briand met fleur de sel en een verfijnde garnituur…

Het was inderdaad een topavond! Camille is een innemende en enthousiasmerende man die er op een vlotte manier in slaagde de vele aanwezigen met zijn verhalen te animeren en onze wijnkennis te versterken…

Op de degustatie werden zowel een paar instapwijnen maar vooral regelrechte toppers geproefd! Iedereen was overtuigd dat de Libanese wijnen zeker een plaats verdienen in de wijnkast… Overigens, een aantal van de geproefde wijnen staan op de wijnkaart van gerenommeerde 2 en driesterren restaurants… Het hoeven immers niet altijd Franse wijnen te zijn…


Erik Huyghe

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *