Wijnuitstap naar het Heuvelland: “als god net naast Frankrijk”!

Onder een betrokken hemel, verzamelden de leden van de wijnvereniging Vinosi voor een boeiende en smaakvolle wijnuitstap naar het Heuvelland. De dag stond in het teken van het ontdekken van de unieke terroirs en wijnen van deze prachtige regio…

Voorafgaand diende echter de innerlijke mens versterkt: er was gezorgd voor een lekkere Crémant de Bordeaux afkomstig van het domein Chateau Vilatte en enkele ontbijtkoekjes… Aldus “gewapend” kon de reis naar het “verre westen” worden aangevat… maar eerst was er een tussenstop aan het wijndomein Waes in Zwijnaarde.

Bij het Domein Waes, werden we hartelijk ontvangen en kregen we een rondleiding door de wijngaard. De eigenaar (Lodewijk) gaf een uitgebreide toelichting over de geschiedenis van het domein, de druivenrassen en de wijnproductiemethoden. Lang voorheen Lodewijk Waes aan de slag ging als wijnbouwer in Zwijnaarde, werd op dezelfde plek door Bourgondische hertogen reeds wijn gemaakt.
De wijngaarden van Wijndomein Waes liggen aan de Sint-Eloymeersch, aan de oevers van de Schelde. De Schelde is nooit veraf en zorgt voor een microklimaat. De bodem is samengesteld uit zand en leem.

Sinds 2005 worden hier Vlaamse landwijnen gemaakt volgens de 3 principes van het domein: traditie, authenticiteit en kwaliteit.
De gouden egel, het dier dat het wijnhuis Waes symboliseert, komt voort uit het wapenschild van de Brugse familie Waes, eigenaars van het domein. Voor het wijndomein symboliseert de egel tevens de eenheid met en het respect voor de natuur.

We proefden drie heerlijke wijnen:

Waes Wit 2020: De wijn wordt gemaakt van de Solaris en de Bianca druif.
De kleur is lichtgeel. Aroma’s van abrikoos, citrus, rozen en zachte kruiden. Het is een frisse en evenwichtige witte wijn. Aromatisch en elegant, met een goede structuur en een mooie afdronk. Past bij aperitief, schaal- en schelpdieren, gebakken of gegrilde vis, oosterse keuken, salades, gevogelte, geitenkaas en asperges…

Waes Cabernet Blanc 2020: Cabernet Blanc is een jonge druivensoort die zijn roots heeft in Zwitserland en Duitsland: een kruising tussen Cabernet Sauvignon en Regent. De druiven zijn goed bestand tegen vorst en schimmel. Ideaal voor onze Belgische wijngaarden. De smaak is fris en fijn. Verfijnd en subtiel met aroma’s van citrus, kruisbes, groene appel. Een boeiende culinaire wijn. Lekker bij Belgische klassiekers als asperges…

Waes Rood: Een blend van Regent, Cabernet Cortis en Leon Millot. Een wijn met een diepe, paarse kleur. Een bouquet van zwart fruit, viooltjes, peper en cacao, dat zich in de mond doorzet in complexere, meer geëvolueerde toetsen van hout en kruiden. Het geheel wordt ondersteund door een brede, ronde structuur met een mooi potentieel. In de mond herinnert de rode Waes ons aan de fijne Bourgognewijnen; de strakke zuurstructuur doet denken aan pinot noir. Deze fijne rode wijn is heerlijk bij gevogelte, konijn, rood vlees, grillades en zachte kazen….

Het wijndomein Waes werkt zo ecologisch mogelijk en past hierbij zoveel mogelijk biologische en biodynamische principes toe. De druiven worden manueel geplukt en verouderen in Inox tanks. Er wordt slechts minimaal gebruik gemaakt van fytosanitaire middelen, er worden geen herbiciden of insecticiden gesproeid, tussen de rijen wijnstokken is er een natuurlijke begroeiing, het rendement wordt laag gehouden door gecontroleerd snoeien, groene oogst en strenge selectie op het veld. Daarbij hopend op een beetje medewerking van het weer om de druiven optimaal rijp te krijgen.

Zo wil Lodewijk met respect voor de natuur wijn maken die jaar na jaar garant staat voor kwaliteit. Dat hij hierin slaagt, is duidelijk te zien aan de prijzen die Wijndomein Waes reeds in de wacht kon slepen. Zo kreeg men onder andere, op verschillende jaren, de prijs voor beste Belgische wijn.

Na deze geslaagde en gesmaakte intro reden we met de bus naar de brasserie De Bralle in Heuvelland.

Daar genoten we van een heerlijke maaltijd. Het gezelschap was in een vrolijke stemming en er werd volop nagepraat over de opgedane ervaringen.,,

Het eerste domein in de namiddag was D’Hellekapelle.

“Hellekapelle” is (Poperings) dialect voor ‘vlinder’. Elke wijn die op het wijngoed wordt gebotteld, krijgt een andere vlinder op het etiket. Hier kregen we een warme ontvangst en een interessante toelichting over de filosofie van het wijnmaken op dit domein. Michel presenteert dan ook zijn wijnen “zacht als vlinders landen op de smaakpapillen”…

Michel Dehem runt dit kleinschalig familiaal wijnbedrijf. De aanplant is een kleine drie hectare waar er een 11.500 stokken staan op vier verschillende percelen. De eerste en oudste stokken zijn Chardonnay en Pinot Noir, pas in 2017 kwam de Auxerrois en de Dunkelfelder er bij.

De keuze voor deze wijnrassen is niet de gemakkelijkste weg maar wel de grootste troef om kwaliteitswijn te maken. Er wordt duurzaam gewerkt met respect voor de natuur. De grond wordt mechanisch bewerkt. De druiven worden handgeplukt enkel als de tijd en de druiven er rijp voor zijn…

Men kan er genieten van anderhalve hectare aanplant wijngaard en een uitnodigend, prachtig zicht op Frankrijk en de Rode en Zwarte Berg…

We proefden de volgende drie wijnen:

Zilveroogje: Druif: Pinot Auxerois. Mooie witgele kleur. Aroma’s van citrus, groene appel en kruisbes, evolueert later naar zoet fruit. Smaak: sappig met een opvallend aangenaam bittertje in de afdronk. Interessante wijn met koude frisse voorgerechten… (vis en vlees)

Oranjetipje: 100 % Dornfelder. Het betreft hier een fruitige roséwijn met een dieproze kleur. Aroma’s van rood fruit, aardbei, snoepfruit, aalbes en granaatappel. De smaak is vol en fruitig. Past bij klassieke gazpacho, salade van watermeloen en feta en gerookte eendenborstfilet. Kortom tal van zomerse gerechtjes.

Koolwitje: Lichte en verfrissende witte wijn gemaakt van blauwe Pinot Noir-druiven. Blanc de Noir dus. Door een subtiele persing van volledige trossen en nagenoeg geen schilcontact wordt vermeden dat de rode kleur van de druif zich in de wijn manifesteert. In de neus vindt men aroma’s van rijpe appel en steenfruit met ook een ziltige toets. De wijn heeft een lichte houttoets, frisse maar gemodereerde zuren en een aangename rijpheid met wit fruit. De wijn laat zich heel aangenaam drinken en in de mond krijgen we een herhaling van het steenfruit zoals perzik maar ook frisse zuurtjes zetten zich door. Top als aperitief!

Bezoek en Proeverij bij Entre-Deux-Monts

Dit domein ligt prachtig tussen twee heuvels en biedt adembenemende uitzichten over de wijngaarden. We werden rondgeleid en kregen uitleg over de unieke ligging en de invloed hiervan op de wijnen. De wijngaard ligt op een zandleembodem gemengd met Diestiaans zand, ijzerzandsteen, silexkeien en -grind. Hieronder goed drainerende lagen van Lediaans en Paniseliaans zand.

We proefden twee wijnen:

Wiscoutre Rosé: wordt gemaakt van Chardonnay, Auxerrois en Acolon en bevat 12,5% alcohol. De naam ‘Wiscoutre’ verwijst naar de oude Frankische benaming van het dorp Westouter waar de wijn gemaakt wordt. Bij het uitschenken mooie explosie in het glas met fijne belletjes die blijven komen. Het kroontje is blijvend aanwezig. Attractieve rosé met zalmoranje schijn, in de neus: open en zuiver met rood en gedroogd fruit en in de mond: frisse aanzet met veel sappig fruit en een kruidige toets. Deze originele, frisse en aromatische wijn leent zich perfect als aperitief.

Quatre Cépages: De Quatre Cépages wordt gemaakt van Chardonnay, Auxerrois, Pinot Noir en Meunier en bevat 12% alcohol. Lichtgele met groene schijn, helder en briljant. In de neus: zuiver, mineralig met fris exotische toetsen, wit pitfruit en florale aroma’s, in de mond: fris fruitig en licht exotisch en aangename fijne zuren. Is breed inzetbaar zoals aperitief, Poperingse hennepot, salades, zeevruchten, asperges, tomaat garnaal, gebakken zeetong…

Beide wijnen vielen reeds meermaals in de prijzen van beste Belgische wijn!

Toen we wegreden scheen de zon alweer over de naastliggende wijngaard…

“De Westhoek, dat is genieten als God net naast Frankrijk. Soms voelen we ons ook een beetje in Frankrijk en al zeker als je je bevindt tussen de vele wijngaarden van ons Heuvelland. Fraaie hellingen zorgen voor de ideale terroir om streekwijn te verbouwen. Wijnterrassen met de mooiste uitzichten over de wijngaarden brengen je in gedachten naar de Provence of Toscane.” (uit de Grote Goesting, Smaakroutes in de Westhoek). We kunnen dit enkel onderschrijven…

De wijnuitstap naar het Heuvelland was een groot succes. Ondanks het betrokken weer, hebben we genoten van de gastvrijheid van de wijnboeren, de interessante toelichtingen en natuurlijk de heerlijke wijnen. We keerden voldaan en geïnspireerd terug naar Dendermonde, met veel nieuwe indrukken en ervaringen rijker. We kijken nu al uit naar onze volgende wijnavontuur.,,

Het was een onvergetelijke dag in het Heuvelland, waarbij de passie voor wijn centraal stond. Proost op vele toekomstige uitstappen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *