Feestwijnen uit de zuidelijk Rhône

Dat Andre Vanderelst zijn uiteenzetting startte met het Paleozoïcum, zo’n 500 miljoen jaar geleden, hadden we niet verwacht… Het zou tenslotte over wijn gaan en niet over aardrijkskunde! Maar via de geologie en de stratigrafie van de regio die miljoenen jaren later ooit Frankrijk zou worden kwamen we toch terecht in de Rhône-vallei.

Ondertussen hadden we bijgeleerd over de invloed van de mistral die doorheen de Rhône-vallei scheurt en zorgt voor een droge koude wind, over het invloed van ligging van de wijngaarden naargelang aangeplant op een oosten dan wel een westen helling, over het mediterrane klimaat in de Rhone vallei van zodra je uit de tunnel in Lyon komt en de zonnestralen onbarmhartig het landschap geselen… De bodemgesteldheid varieert er sterk en bestaat uit kiezel, zand, klei en kalksteen. Deze diversiteit draagt bij aan de complexiteit van de wijnen.

Maar we waren er, jawel voor de wijn en het proeven met een spuugbakje bij de hand……

André is een begenadigd verteller, een man die de stiel kent en ook de vele wijndomeinen in de Rhone-vallei. Hij is er als het ware kind aan huis en spreekt de wijnboeren aan bij hun voornaam!

Het was dan ook een geboeid publiek dat graag op sleeptouw werd genomen, met veel gretigheid voor de vele verhalen…

Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault en andere lokale druivensoorten worden veelvuldig gebruikt in rode blends, terwijl witte wijnen vaak gemaakt worden van druiven zoals Viognier, Marsanne en Roussanne.

Zoals vaak startte de avond met een schuimwijn, nl. Scarabulle (Doamine Escaravalles). Wijn afkomstig van een perceel met zanderige bodems langs de rivier, wat de wijn frisheid en smaak geeft. Een pure Cinsault, voor een sprankelende, smakelijke, lichte en fruitige rosé.

Een verrassende witte wijn was de Laudun Blanc 2021 van het domein Pelaquié: een blend van Bourboulenc, Clairette, Grenache Blanc, Roussane en Viognier. De wijn heeft een fijne en intense neus met aroma’s van bloemen en wit fruit… De wijn past perfect bij vis met saus en gegrilde groenten.

De eerste rode wijn betrof de Haut Coustias Cairanne 2017 (Domaine Oratoire Saint Martin). Een wijn uit een typisch mediterraan klimaat: warme zomers en droge periodes afgewisseld met onweer… De mistral die hier redelijk constant is gedurende het gehele jaar verzekert gunstige omstandigheden voor de wijnbouw waardoor er weinig schimmels zijn, temeer daar de wijngaarden op de hoogste hellingen gelegen zijn. Het is ook een typische GSM-wijn: 45 % mourvèdre, 45 % Grenache en 10 % Syrah… De wijnstokken zijn meer dan 70 jaar oud!

We vervolgden met de Cuvéé Centenaire (Domaine Grand Ribe): wijnstokken (Grenache en Syrah) van 100 jaar oud, die weliswaar weinig opbrengst, maar wel zeer goede wijn geven.

Mooie intense paarse kleur, helder met schitterende reflecties. De neus is rijk en krachtig met mooie tonen van rijpe rode vruchten, kersen, en mokka vermengd met vanilletonen. De smaak is krachtig, vol, met goed versmolten en omhulde tannines. Opmerkelijk is de mooie zoetheid die samengaat met aanhoudende tonen van kirsch en zwarte vruchten. Deze wijn charmeert in eerste instantie door zijn aantrekkelijke geur, waarin het fruitige en subtiel houtachtige op harmonieuze wijze samenkomen. De smaak geeft een evenwichtige structuur, warme fruitigheid en een kruidige afdronk. Een prachtige wijn met karakter. De wijn past prefect bij veel vleesgerechten (zoals wild, eend) en kazen.

De Heritage 1924 (Domaine des Escarvalles): heeft zijn naam niet gestolen aangezien deze afkomstig is van wijnstokken (Grenache noir) van meer dan 100 jaar oud! Het resultaat mag er dan ook zijn: een rode wijn met een grote finesse, een complex karakter en elegante tannines. De wijngaarden liggen op een bodem van blauwe klei op een hooggelegen terroir, wat frisheid en elegantie aan de wijn geeft.

Mooie kersrode kleur. Verfijnde en elegante neus van doordrenkte zwarte bessen met rozemarijn. De smaak is vol, met versmolten tannines, tonen van sappige kersen vermengd met sandelhout. Gaat goed samen met lasagne van boerenkool, lamsschouder met morieljes, tournedos Rossini – Rovethym en is heerlijk met chocolade en rozemarijn.

La Bessade 2015 (Domaine La Milliere): 100% Grenache Noir (eeuwoude wijnstokken). Exclusief handmatige oogst met zorgvuldige selectie op het perceel en volledig ontsteeld. Het jaartal: 2015, een genereus jaar! Hoge temperaturen en sporadische onweersbuien hebben bijgedragen aan een oogst die onder goede omstandigheden volledige rijpheid bereikte. De overvloed aan kleur, structuur, rijpheid, maar ook kwantiteit, heeft geleid tot wijnen die rijk, zeer gebalanceerd en voorzien van een prachtige complexiteit zijn, wat garant staat voor een sterk bewaarpotentieel.

La Pigeade 2020 (Domaine de Pigeade): het betreft een natuurlijke zoete wijn van de druif Muscat Blanc à petits grains. De wijngaard ligt op een kalkhoudende kleigrond met duurzame landbouwpraktijken, mechanische onkruidbeheersing. Handmatige oogst. Kenmerken: een heldere, goudgele wijn met reflecties van goud. Het complexe aromatische palet combineert peer met rozenwater en exotisch fruit. Te drinken als jonge wijn en altijd zeer koel (ongeveer 7°). Past zeer goed als aperitief, met meloen, foie gras, fruitige desserts (aardbeien), oosterse gebakjes, blauwe kazen, pure chocolade.

Rasteau (Domaine de Escarvalles): het oogstjaar 2022 geeft ons een delicate, fruitige en perfect uitgebalanceerde zoete wijn (Grenache druif) geschonken. De tannines zijn goed geïntegreerd en de zuurgraad zal deze wijn helpen om zich in de tijd te ontwikkelen. Het betreft hier een assemblage van kleine percelen met klei-kalkbodem, gelegen op 320 meter hoogte wat druiven levert met perfecte overrijpheid, en met behoud van frisheid. Handmatige oogst, vroeg in de ochtend om te profiteren van de nachtelijke koelte. De wijn is diep rood van kleur. Het intense aroma is doordrenkt met tonen van sappige zwarte kersen en bittere cacao. Een explosie van smaken in de mond, zijdezacht, rijk en geconcentreerd met aroma’s van pruimenjam en witte peper.
Gecombineerd met gebakken ganzenlever, gebraden duivenborst met crème de cassis en zoethoutjus, Bleu d’Auvergne-kaas, rood fruit met honinginfusie, Chocoladefondant met een zachte kersen vulling…. Kortom iets voor de lekkerbek tijdens of na een feestmaaltijd…

Alle gepresenteerde wijnen konden de kritische toets van de leden doorstaan… De wijnen situeerden zich alle in de iets duurdere prijsklasse gaande van 14,00 euro tot 56,00 euro (La Bessade) maar voor de feestdagen mag het toch ietsje meer zijn… Het is immers niet alle dagen Kerstdag of Nieuwjaar… En wat past er beter op een gezellig feest met familie of vrienden… inderdaad een goed glas wijn, weliswaar met mate te drinken…

En lezer…. Mogelijk denk je: “In die wijnclub drinkt men steeds lekkere wijnen… want in geen enkel verslag is er ooit sprake van een abominabele wijn”. Inderdaad beste lezer. Enkel uitstekende wijnen komen bij ons aan bod… en wie dit niet gelooft raad ik aan eens een proefavond bij te wonen… Voor 45 euro heb je een avond vol interessante en leerrijke wijnweetjes, proef je steeds een 8-tal wijnen, geniet je van bijpassende hapjes, verkeer je de hele avond in uitstekend gezelschap in een aangename sfeer… Dus waarop wacht je… Allen daarheen…

En tot slot… Op deze 31 december 2023 wensen we aan iedereen een gezond, vrede- en vreugdevol 2024… en hopelijk een goed wijnjaar…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *