De Griekse wijn, een geschenk van de Goden?

Griekenland! De naam alleen al roept bij velen ongetwijfeld herinneringen op aan stralend blauwe luchten, prachtige zonovergoten baaien en inhammen, eeuwenoude tempels en velen wanen zich, slenterend, met een Souvlaki, terug in de Plaka in Athene, of zich vergapend tussen de ruïnes van het oude Olympia… Zouden we vanavond afdalen naar de mysterieuze grot in Delfi om ons bij de Apollotempel te onderwerpen aan het orakel van de profetes, de Pythia, om daarna te bezinnen bij de in steen gebeitelde spreuk γνῶθι σεαυτόν ofwel ‘ken uzelf’, niet zo zeer jezelf kennen, als wel jezelf als mens kennen…

Was het een magisch realistische avond, verkeerden we drie uur lang in een droom die ons terug voerde naar onze jeugd toen we de Peloponnesos doorkruisten, door de Leeuwenpoort het heiligdom van Mycene ontdekten en in Olympos de schatkamer van de Olympische spelen, in bewondering stonden voor het Parthenon of het theater van Epidaurus?
Wat hadden de goden met dit land, wat hadden de Goden met ons in petto, wij die Griekse wijn zouden drinken?

Want hoe zit het met de wijn in Griekenland, het land van de Goden, waar geschiedenis en cultuur eeuwenlang ons wezen boetseerden en waar de schimmen van goden en van Odysseus nog door de nevels dwalen?

Koen Seghers toonde ons graag de kracht van de Griekse wijnen: diversiteit! In Griekenland groeien immers meer dan 300 verschillende druivensoorten, waarvan de meeste inheems zijn en nergens anders groeien.

Laat ons daarom de platgetreden paden van de meest gekende druivensoorten en blends verlaten en de rijkdom van de inheemse Griekse druivenrassen ontdekken, die nu eens verrassend, dan complex maar altijd zomers en fantastisch zijn en altijd met een knipoog naar het schaduwrijk van de Goden!

Want… lang geleden, in het tijdperk waarin de Griekse goden hun invloed over de wereld uitoefenden, bloeide er een bijzondere passie op dit schiereiland. Hier, te midden van de azuurblauwe Egeïsche Zee, werd een uitzonderlijke wijnkunst geboren, geïnspireerd door de goden zelf.

Odysseus, de held van Homerus’ epische gedicht, keerde terug naar zijn geliefde schiereiland na vele omzwervingen. Hij bracht zijn avonturen en verhalen naar de oren van de wijnmakers, en zij werden geïnspireerd om wijnen te creëren die de grootsheid van de oude Griekse beschaving weerspiegelden.

Zoinos Sparklin, een wijngebied ten zuiden van de stad Ioannina, op 700 meter boven zeeniveau in het (koude) microklimaat van Zitsa. Deze wijn straalt helderder dan alle andere. Zij is dan ook de voorkeur van Aphrodite, in de Griekse mythologie, de godin van de vrouwelijkee schoonheid en liefde. Zij is met kristalheldere nuances geperst van de Debina druif, een Brut geproduceerd onder de ‘Cuvé Close’ of ‘Charmat’ methode. De 2e gisting gebeurt niet op de fles maar in het vat. Het resultaat is een natuurlijke, fijn parelende, zacht mousserende wijn. Aangenaam in de mond, met licht fruitige toetsen. Ideaal als aperitief om de feesten op gang te trappen! Drink bij voorkeur goed gekoeld

Eerst kwamen de witten wijnen aan bod.

Pavlos wordt gebrouwen in de weelderige wijngaarden van de Griekse eilanden en veroverde er snel de wijnkelders. Het is de lievelingswijn van Poseidon, de god van het water en de zee en van de paarden en aardbevingen. De Pavlos druif is voller, krachtiger en heeft meer toetsen van rijp geel steenfruit zoals perzik en lychee. De afdronk is ook iets langer en aromatischer in de mond. Past bij vis en kipgerechten, aziatische keuken, kaasplankjes.

Sklava, genoemd naar een oude Griekse druivensoort (100 % Sklava-druif), werd in de heuvels van Peloponnesos geperst, in de schaduw van de tempel van Apollo in Bassae. De wijn heeft de rijke aardse tonen van de regio en wordt beschouwd als een nectar voor fijnproevers, een eerbetoon aan de kunst van het wijnmaken en is diep geworteld in de Griekse traditie en handel. Vandaar dat Hermes de god van handel en verkeer haar beschermer is. De naam Sklava verwijst naar de manier waarop de oude Grieken hun wijn verbouwden, met behulp van slaven die op het veld werkten. Leuk bij kaasschotels, gerechten met scampi’s of langoustines, kalkoen of kip, tevens ook Aziatische curry’s met kip of scampi kunnen deze wijn perfect aan!

Areti, vernoemd naar de godin van de deugd, straalt een gouden glans uit. Deze witte wijn is afkomstig uit de zonnige vlaktes van Macedonië, de geboortestreek van Alexander de Grote. Het is een drankje dat plezier combineert met wijsheid. De druif is de bijzonder zachte, rijke en elegante Assyrtiko (100 %). Deze signatuurdruif met oorsprong in Santorini gedijt enorm goed in dit iets koelere Noord-Griekse klimaat. Hints van citrus (pomelo), wit steenfruit (perzik) en bloesems. Volle, ronde wijn in de mond met elegante zuurtjes voor een gebalanceerde en fruitige nasmaak. Leuk te combineren met diverse schaaldieren (pasta vongole), krab en kreeft. Daarnaast zomerse slaatjes en mezze’s met kip.

Tussendoor werden er aangepaste Griekse gerechtjes en hapjes geserveerd: sardines, olijven, tzaziki, Keftedes, feta… De Griekse keuken is niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar heeft ook diepe wortels in de rijke mythologie van het land. De combinatie van deze gerechtjes met bijpassende Griekse wijnen en goden creëert een complete en unieke culinaire ervaring. En Demeter, godin van de landbouw en Athena, godin van de wijsheid… Beiden keken goedkeurend toe…

Daarna starten we met de rode wijnen!

Diamantopetra, de diamant van Kreta, straalt, zoals Hephaistos, de god van de smeedkunst, het vuur en de vulkanen, meer dan alle andere. Deze wijn, komt voort uit de diepste krochten van de Kretenzische bodem en belichaamt de puurheid en zuiverheid van de Griekse ziel. Combinatie van Syrah (70 %), die de wijn body geeft en hints van pruim, rode kers en zwarte peper en de inheemse, Kretenzische druif Mandilaria (30 %), die de wijn een extra finesse geeft. 12 maanden gerijpt op eiken vaten. Zuurtjes en tannines zijn mooi aanwezig, wat deze wijn nog heel wat bewaarpotentieel geeft. Schitterend bij o.a. gegrilde en gebraden vleesgerechten (bv. varkenshaasje, hazenrug), traag gegaard lamsvlees of gerookte ham.

In de omgeving van Sparta, bekend om zijn moedige krijgers, werd de Dapne Noir geboren. Deze wijn is een eerbetoon aan de mythische nimf Daphne en ademt naar veel fruit, verfijnde tannines en een kruidige afdronk: een ware patser: 100% Mavrodaphne. Deze wijn symboliseert ook de energie van de Spartaanse geest en belichaamt de nobele eigenschappen van deze krijger. De goden keken goedkeurend toe, wetende dat deze wijn de kracht van Sparta in elke druppel vastlegde. Past bij rood vlees, gegrilde groenten of zelfs wat wild in de herfst

Thema, met zijn complexe smaken en aroma’s, vertelt het verhaal van de rijke geschiedenis van Macedonië. Deze dieprode wijn, gerijpt in eiken vaten, droeg de erfenis van de stad der krijgers en is gegeerd door Ares, de god van oorlog en krijgslust… De wijn, afkomstig uit de schaduwrijke wijngaarden van Macedonië, belichaamt de betoverende schoonheid van de natuur. Deze Thema is een heerlijke blend tussen de gekende Syrah en de Griekse Agiorgitiko (St. George druif) (40% Agiorgitiko, 60% Syrah), die de wijn een mooie volle textuur geeft met aroma’s van pruim, kers, chocolade, vanille en kruidige toetsen. Middellange tot lange afdronk met rood fruit en levendige tannines. Een echte smaakbom! Diverse types van rood vlees en wild, zoals oa. in het najaar bij een hertenragout. Denk in de zomer aan gegrild vlees of een steak op de barbecue!

Tsapournakos, genoemd naar een inheemse druivensoort (100% Tsapournakos) groeit in overvloed op de heuvels van Macedonië. Apollon de god van de zon, muziek, geneeskunde, poëzie en schone kunsten prefereert deze wijn. Hij behoort tot de Olympische goden die de berg Olympus als hun woonplaats hebben. Deze robijnrode wijn brengt de diepte van de Macedonische bodem naar voren, doordrenkt met de aroma’s van zonovergoten dagen en koele nachten. Als je van bloemige tonen, rood fruit en Cabernet Franc houdt, kun je stoppen met verder zoeken, want deze Tsapournakos heeft al het bovenstaande en nog veel meer! Het is een Griekse druivensoort met een unieke geschiedenis. Deze wijn deelt heel wat eigenschappen met zijn gekendere broer/oom/… (Cabernet Franc): milde tannines, elegante afdronk en leuke combinatie tussen toetsen van rood en zwart fruit. De wijn heeft ook 24 maanden gerijpt op eiken vaten van de Balkan, en je neemt daardoor zeker wat fijne vanille en kersen toetsen waar. Probeer hem zeker eens bij een lekker potje stoofvlees met frietjes, bij wat wild of een simpele spaghetti bolognese.

Al deze wijnen, gedrenkt in de legenden van Griekse goden en helden, vonden hun weg naar de tafels van degenen die de kunst van het leven begrepen. En zo leeft de erfenis van de Griekse wijncultuur voort, een eerbetoon aan de goden en een viering van het leven op het eiland Kreta, in de vlakten en heuvels van Macedonië, in de avonden met het zicht op het mysterie van Mystras, de ondergaande zon in de baai van Nafplion, de sneeuwwitte toppen en het godenrijk van de berg Olympos, de onvoorspelbaarheid van het orakel van Delfi, en de onstuimige zee in de golf van Patras en de straat van Korinthe… De wijnmakers eren ook nu nog de godheid van dit dieprode elixer, doordrenkt met de geur van bloeiende druiven. Zij openen ook nu nog, zoals voor Odysseus, de deuren van hun wijnkelders voor ieder die het schiereiland heeft doorkruist.

Het was een avond, als een ode aan de vruchtbaarheid van het land en de zegen van de goden. Of ontwaakten we uit een droom gedrenkt in magisch realistische geuren en kleuren?

Toen ik naar huis reed en de autoradio aanzette klonk de de passionele stem van Melina Merkouri in het nachtelijke duister… Was dit toeval, was hiermede de cirkel rond? Tevergeefs wachtte ik op meer Theodorakis en de melancholische stem van Maria Farantouri want als Maria begint te zingen lijkt het alsof de wind opsteekt… dat melancholische ruisen…

Neen, we hebben de Sirtaki niet gedanst en die andere Griekse wijn is amper vernoemd en niet aan bod gekomen… Misschien is dit de wijn van Hades?

Erik Huyghe

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *