Priorat: juwelen van de Spaanse wijnbouw?

Philippe Lambrecht… Na de degustatie van zijn Priorat-wijnen zijn zijn naam en figuur diep in ons geheugen gegrift! Een man uit één stuk, een pure West-Vlaming die liefde voor de wijn, wijn maken en lekker eten uitstraalt…

Samen met zijn vennoten startte hij in 1999 met de opbouw van het domein Bodega Mas Alta in Priorat, een klein wijngebied in Catalonië (Spanje), bekend om zijn unieke terroir van leisteenachtige bodem (extreem harde leisteen, de llicorella), steile hellingen en mediterraan klimaat. Na verloop van tijd krijgt hij de steun van Michel Tardieu en Philippe Cambie, 2 Franse oenologen, meesters in het maken van grote wijnen met Grenache en Syrah. Hoofdzakelijk worden er Grenache en Cariñena geteeld en een klein percentage Syrah. De eigen wijngaarden (35 ha) vertegenwoordigen 50 % van productie en de andere 50 % is afkomstig van wijngaarden (sommige honderden jaren oud) van wijnboeren uit het dorp Viella Alta.

Philippe had een aantal exquise wijnen mee, afkomstig uit de zonovergoten heuvels van Priorat, waar de harmonie van terroir en traditie samensmelt.

Presenteerde hij ons ware juwelen van de Spaanse wijnbouw?

We proefden volgende wijnen:

Artigas Wit 2021.

De Artigas Blanco heeft een lichtgele kleur met groene reflecties en is gemaakt van Grenache Blanc, Macabeo en Pedro Ximinez (Sherry-druif). Neus van kruiden en vers citrusfruit, later mineralen. In de mond ontwikkelt de wijn zich krachtig, maar blijft fris.
Blijft zich de komende 5 tot 8 jaar nog verder ontwikkelen.
Heerlijk bij stevige vissoorten, wit vlees en zachte roodvleesgerechten,

Solana Alta Wit 2019.

(100% Grenache) Intens en glanzend strogeel. Complex aroma met hinten van witte bloemen, balsemische tonen (was), wit fruit en een mooie mineraliteit. Bij het walsen verschijnt een mooie houtachtig karakter. De smaak is rijk, vol met een uitstekende balans en veel finesse. Houtachtige en boterige aroma’s zijn aanwezig in de afdronk en zeer goed geïntegreerd in het geheel.
Een grote wijn!

Els Pics 2021.

(50 % Grenache Noir, 25 % Carignan, 15 % Cabernet Sauvignon & 10 % Merlot). Diep, intens paarsrode kleur. Stevige maar ook frisse, kruidige geur met elementen van koffie en zwart fruit, pruimen & kruiden. Volle mondvullende afdronk van kersen en rijp, zwart fruit met een lichte zoete houttoets.

Cirerets 2019.

(60% Grenache Noir, 40% Carignan). Fantastische wijn met rijke paarse kleur en violette tinten. Complexe neus van kersen, rozijnen en rozen, gevolgd door subtiele koffie en karamel. Zoetig extract met zijdeachtige structuur. Zeer romig middenpallet. Tinten van vruchten, hazelnoot, chocolade en rijpe frambozen in rijke, lange afdronk met een zijdeachtige structuur.
Lekker bij gerechten met paddenstoelen, vlees met romige sauzen, oosterse keuken.

La Basseta 2018.

Een blend van Cariñena, Garnacha en Cabernet Sauvignon. Ondoorgrondelijk violet, met reflecties van rood grenat. Neus met diepe tonen die typisch zijn voor de regio. De uitgesproken nuances van zwarte leisteen omhullen zwarte en rode bessen, exotische kruiden en mediterrane kruiden. De aanzet is krachtig en wordt gedomineerd door sappig fruit, met een volle en fluweelachtige textuur. De rijkdom, de licht korrelige tannines en de subtiele zuurgraad zijn perfect in balans.

La Creu Alta 2010.

Een blend van Garnacha (50% , meer dan honderd jaar oude wijnstokken), Cariñena en Syrah, die zich onderscheidt door zijn diepe robijnrode kleur. Eerst geur van zwart fruit met elementen van mokka, daarna mediterrane kruiden en balsamico. De smaak is sensationeel: aanvankelijk elegant en royaal, later explosief. Krachtig, volumineus en diep rijke aroma’s van rijp rood fruit, kruiden en minerale tonen, en een elegante structuur die kracht combineert met finesse. Heerlijk om zo te drinken of bij rijke vleesgerechten. Een ware topwijn!

Wat een avond… Wat een topwijnen…
De wijnen van deze bodega belichamen het beste van de Priorat-wijnen, die gekenmerkt worden door intensiteit, diepte en een sublieme complexiteit.
De klimatologische omstandigheden, gecombineerd met de vaardigheid en toewijding van wijnmakers zoals Philippe Lambrecht, resulteren in enkele van ‘s werelds meest opmerkelijke wijnen, met hoge scores bij Parker.

Philippe Lambrecht, de drijvende kracht achter Bodegas Mas Alta, is dan ook niet alleen een getalenteerd wijnmaker, maar ook een visionair ondernemer die jaren geleden de unieke schoonheid en potentieel van Priorat (h)erkende. Zijn toewijding aan het behoud van de traditionele wijnbouwpraktijken, gecombineerd met zijn streven naar excellentie en innovatie, heeft dan ook geleid tot de internationale erkenning van de wijnen van Bodegas Mas Alta.

De wijnen van Bodegas Mas Alta zijn een waar eerbetoon aan het land en de tradities van Priorat. Door gebruik te maken van oude wijnstokken van inheemse druivenrassen zoals Garnacha en Cariñena, weten hun wijnmakers de essentie van dit unieke terroir vast te leggen in elke fles. De rijping van de wijnen in Franse eiken vaten voegt een verfijnde complexiteit toe, terwijl de moderne technieken worden gecombineerd met respect voor het artisanale proces.

De vlaggenschipwijnen van Bodegas Mas Alta, zoals de “La Creu Alta” en “Artigas”, vertegenwoordigen het summum van Priorat-wijnbereiding…

De wijnen van Bodegas Mas Alta zijn niet alleen een genot om te drinken en een onvergetelijke ervaring voor elke proever, maar ook een eerbetoon aan de rijke geschiedenis en het potentieel van dit bijzondere wijngebied.

Erik Huyghe

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *