Het verhaal van Herman Troch: hoe ons onbekende druivenrassen in onze regio veredelen tot uitstekende wijn.

Herman Troch is geen kabouter, tovenaar of kobolt, noch een vervlogen mei-68-er met een alternatieve leefwijze die in het verleden is blijven steken…
Passie, metier en wijn… dat zijn de begrippen waarmee je Herman kunt karakteriseren…
Op de laatste degustatie van Vinosi was het dan ook een aangename kennismaking met een gedreven man die het metier van wijnmaken op het domein “De Kluizen” in alle gradaties beheerst….

Herman heeft ‘Domein De Kluizen’ opgericht in 1997. Het Domein heeft zijn wijngaard binnen de muren van de abdij Maria Mediatrix in Affligem.

Voor de degustatie had Herman een 8-tal wijnen geselecteerd:

We startten met de Cuvee Zjull, een sprankelwijn gemaakt volgens de traditionele methode, zoals champagne. Alle handelingen gebeuren op het domein zelf in Affligem en Herdersem. De Cuvee Zjul heeft vrij krachtige complexe aroma’s met een duidelijke volle muskaattoets. Bij het degorgeren wordt geen suiker toegevoegd, hierdoor spreken we over een “brut natuur”. Cuvee Zjul is de perfecte frisse aperitief.

Als tweede wijn was er de Cuvee 2021: een mengwijn op basis van drie druivenrassen: Sieger, Schonburger (resultaat van een kruising tussen Muscat Hamburg met Chasselas rosa) en met Pinot Noir en Reichenstein (ontstaan uit een kruising Muller-Thurgau x Madelaine d’Angevine x Calabreser). De wijn heeft een duidelijk muskaataroma en kruidigheid, soms ook nog wat citrus of peer. Het is een zachte wijn die zeker droog is maar toch fruitig overkomt.
Deze wijn kan bij heel veel verschillende gerechten geserveerd worden gaande van koude en warme visgerechten (mosselen, escargots, paling in het groen…) naar warme vleesbereidingen en ovenschotels. De cuvee 2021 is de basiswijn voor de cuvee Zjul

Uit de twee eerste wijnen blijkt dat Herman een voorkeur heeft en gekozen heeft voor pure Vitis vinifera druivenrassen. Dit wil zeggen traditionele, Europese druivenrassen of de (ons veelal onbekende) kruisingen hiervan, en dit puur in functie van de smaakkwaliteit van deze rassen…

“Cuvee Wild 2020” riep meteen heel wat verwachtingen op… Blijkt dat het hier dezelfde wijn betreft als de tweede maar die een spontane verdere gisting heeft ondergaan op basis van de aanwezige gistcellen in de wijnmakerij! Als het ware een geïnfecteerde wijn… zeer speciaal in de neus en in de mond… past perfect bij kaas, gerechten met paté…

De Kerner 2020, gemaakt van de Kerner-druif, kan zijn verwantschap met de Riesling niet wegsteken. Het betreft hier een wit druivenras ontstaan uit een kruising van Riesling en Trollinger. Toch heeft de wijn zijn eigenheid: naast de subtiele fruitige aroma’s van citrus en een zekere mineraliteit vinden we vaak een duidelijke geur van peer terug. Deze aroma’s worden onderbouwd door frisse zuren. Deze wijn is geschikt bij zeer veel koude en warme visgerechten. Speciaal aan te raden bij oesters, zalm, asperges of met kalf, kip en gevogelte…
De Kerner druif is een zeer interessante druif voor ons klimaat daar ze aromatisch steeds oké is. Ze is evenwel vrij gevoelig voor ziekte, zoals valse meeldauw…

Zoals reeds vermeld wordt op het domein gebruik gemaakt van een aantal Europese druivenrassen die in ons klimaat hun volle aromatische eigenschappen kunnen ontwikkelen. Zowel in de wijngaard als tijdens het vinificatieproces wordt er ook gewerkt met respect voor de natuur: laag bemestingsniveau, bio-afbreekbare gewasbeschermingsmiddelen, groenbemesting, manuele pluk…

Als overgang naar de rode wijn werd een Rosé 2021 geserveerd. Deze wijn is vervaardigd uit drie druivenrassen, met name Dornfelder (kruising van nogal onbekende druivenrassen) en Zweigelt (blauwe druif uit Oostenrijk en het resultaat van een kruising tussen Limberger en St.-Laurent) en Pinot Noir. Hij wordt geproduceerd volgens de saigné-methode (Tavel-methode). Deze methode zorgt voor een rosé met een donkerdere kleur en een voller aroma Deze wijn past uitstekend bij tomaat garnaal, BBQ en Aziatische gerechten

De Pinot Noir 2018 was licht rood met delicaat fruitige aroma’s van framboos, kers en rode bes en met een lichte kruidigheid. Hij is gestructureerd met frisse zuren en toch duidelijke tannines. Past zeer goed bij eenvoudige (wit) vleesgerechten of fijne vleeswaren…

Als voorlaatste wijn was er een stevige rode: de Dornfelder Zweigelt 2018. Deze wijn is een mengwijn van Dornfelder en Zweigelt. Deze wijn heeft ongeveer 1 jaar gerijpt op eikenhouten vaten. Naast de aroma’s van rood en zwart bessenfruit en een zekere kruidigheid, proeven we een lichte houttoets en ondersteunen de vattanines de structuur van de wijn. Dit maakt de wijn voller, complexer en geeft de wijn een afgeronder karakter. Als begeleider van tal van vleesgerechten (wild…) komt hij zeker tot zijn recht…

Tot slot een specialeke: de Optima Nobelmild 2016. Het betreft hier wijn in een flesje van 50 cl. De wijn wordt gemaakt van de zeer gevoelige witte druif Optima, een kruising van Riesling met Sylvaner en met Muller-Thurgau. Dit ras brengt een wijn voort met een uitgesproken fijn muskaataroma. Wanneer zoals bij de sauterneswijn botritis optreedt kan men een lekkere zoete wijn maken. Dit lukt evenwel niet ieder jaar omdat de omstandigheden moeten meezitten: soms is het te nat, soms een te droog jaar, zodat de druiven geen schimmel krijgen … De wijn heeft dan ook zoals Sauternes een typische botritisch pallet in geur en in smaak… Deze wijn is een uitstekend begeleider van kaas (vb. Stilton), foie gras en paté…

Tot slot: we hoeven niet ver te gaan om pure wijnbouw te leren kennen: Domein De Kluizen wil als Belgisch, Vlaams wijnbouwbedrijf in de eerste plaats een aantal eerlijke mooie wijnen produceren, met een goede kwaliteit en met een duidelijk smaakpalet. Aldus streeft men ernaar om de typiciteit van de (veelal ons onbekende) gebruikte druivenrassen te accentueren.
Typerend voor deze wijnen is dat ze het specifieke smaakboeket eigen aan het druivenras hebben, maar toch is iedere jaargang uniek. Herman wil immers de wijn niet vervlakken zodat men elk jaar dezelfde wijn bekomt.
Ieder jaar is derhalve een uniek jaar!

Het naderde snel 24.00 uur toen de laatste babbel met Herman was afgerond. Hij deelde immers graag zijn praktische kennis met de amateur vinologen in de zaal…

Erik Huyghe

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *