Wine, Food en Bubbels met … Alain Bloeykens

Het nieuwe werkjaar van de wijnclub kon niet beter ingezet worden dan met bubbels, gecombineerd met lekkere gerechtjes, meer dan proevertjes, onder het welwillend en goedkeurend oog van Alain Bloeykens…

Hij zag het wel zitten, Alain, om de avond te animeren met zijn parate wijnkennis: vraag hem niet “welke wijn past bij wild”, maar geef hem van een gerecht de hele samenstelling: de specifieke soort vlees/vis, welke groenten, hoe zijn de aardappelen of puree klaargemaakt, welke saus is er… m.a.w. welke smaken hebben de diverse gangen van het gerecht en de diverse ingrediënten en Alain zal je op weg zetten naar een mooie combinatie van gerecht en wijn. Dit alles aangevuld met je persoonlijke smaak en voorkeur en zo kom je tot een goede afweging: welke wijn past bij welk gerecht volgens je eigen inzichten… Met andere woorden: wat is voor jou “een perfecte mariage”…

We waren benieuwd en keken er naar uit…

Alain had dan op voorhand de nodige informatie ontvangen over de gerechten die zouden worden gepresenteerd op deze degustatieavond met de vraag om per gerecht twee bijpassende parelwijnen te voorzien… Parelwijnen, want ons land is immers bijna wereldkampioen wat betreft bubbels per aantal inwoners… Telkens was dan de vraag aan de aanwezigen: “welke parelwijn en waarom past deze volgens jou het best bij het gerecht”.

De talrijk opgekomen aanwezigen hebben ondervonden dat “wijn proeven top sport is”, zoals Alain ons meegaf. Er dienden immers 10 soorten “bubbels” per twee geanalyseerd naar geuren in de neus, kleur voor het oog en smaken op de tong… Dit alles gepaard met het nodige overleg, het uitwisselen van voorkeuren, het delen van ervaringen, het oproepen van herinneringen, het rondstrooien van bedenkingen en inzichten per tafel… Er wachtte ons een reuzenwerk – overigens een aangenaam werk – met andere woorden weeral een memorabele avond…

Bij het aperitief werden een Crémant de Bourgogne (pure Chardonnay op kalkgrond) en een Crémant d’Alsace (blend van Chardonnay, Pinot Noir en Auxerrois) gepresenteerd.

Het eerste gerecht (Terrine van Ganzenlever met chutney, rozijnentoast en crunchynuts) werd omkaderd met een Champagne Thierry Bourmault, Blanc de Blancs premier crus enerzijds en een Crémant d’Alsace van het huis Arthur Metz anderzijds. Beiden werden door de aanwezigen gelijk gesmaakt bij het gerecht… Met andere woorden, het hoeft niet altijd Champagne te zijn die met de pluimen gaat lopen… Een crémant kan zeker een Champagne naar de kroon steken …

Het tweede gerecht (Kabeljauwhaasje met mosterdsausje, spinazie en trostomaatjes) werd bespoeld met een Crémant de Bourgogne 2020 Brut, Moillard en een Champagne Julien Moussy Grand Cru extra Brut. Beide bubbels betroffen 100 % Chardonnay… De voorkeur van ieder ging uit naar de Champagne… De mening werd evenwel gedeeld dat zonder gerecht de Crémant de spits had afgebeten, maar de strakke zuren in de crémant waren bij dit gerecht bijna “een aanslag” op je smaakpapillen. Het kabeljouwhaasje met zijn garnituren hield daarentegen perfect stand tegen de zuren van de champagne…

Het derde gerecht betrof parelhoenfilet met morieljes en een aardappel-pompoengratin. Weeral een exclusiviteit! Een Champagne M. Vanzelle Tradition Brut en een Crémant de Bordeaux, Brut, Malesan waren hier de twee “spelers”. Beide konden de toets van walsen, ruiken en proeven doorstaan… Ofschoon een leperd onder de aanwezigen suggereerde dat een glas rode wijn ook niet zou misstaan… Een lovenswaardige poging! Maar het onderwerp van de avond betrof nu eenmaal “bubbels”… Anderzijds toont deze inbreng aan hoe veelzijdig een gesprek over wijn en voorkeuren kan zijn en tot welke inzichten men kan komen… Anderen gaven dan weer aan dat een goeie rosé er ook wel mag zijn en zelf bij dit gerecht zou passen, indien er meer fruit bij het gerecht zou geweest zijn… We hadden duidelijk onze les geleerd bij Alain!

Je ziet… wijn geeft in de bespiegeling van al zijn schakeringen en mogelijkheden, los van de puur technische aspecten, voer voor zeer diepzinnige gedachtenwisselingen over voorkeuren, smaakprofielen, gerechten, ingrediënten, ervaringen, herinneringen… en over de ultieme uitdaging van de ideale combinatie van wijn en gerecht…

Om af te ronden was er een dessertenbuffet waarbij een Champagne Charles de Cazenove ‘Tête de Cuvée”, Brut werd geserveerd en een Clairette de Die, Bio Domaine Satayas Rhone… De eerste betrof een klassieke Champagne: 1/3 Pinot Noir, 1/3 Chardonnay en 1/3 Pinot Meunier. De Clarette de Die was uiteraard zoeter, met minder zuren… De voorkeur voor de ene dan wel de andere “bubbels” werd sterk bepaald door het soort mini-dessertje dan men nam: fruittaart, chocolademousse, bavarois, panna cota… Voor elk wat wils, met bijhorende bubbel!

Het was omstreeks middernacht toen na een kop koffie de eerste aanwezigen huiswaarts keerden…

Alain loste de verwachtingen zeker in en gaf ons als slot en ter overweging nog een wijsheid mee: “La vie est nulle, sans bulles”!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *