Wijn uit Roemenië: een onbekende ‘tezauro’

Voor de laatste degustatie van het werkjaar 2021- 2022 had Vinosi wel een heel bijzondere” avond gereserveerd: 17 juni, de warmste lenteavond sinds jaren… 20.30 uur en nog steeds 32 graden buiten… en met wat vertraging – het warme weer maakt een mens wat slomer – kon onze voorzitter de “gasten” welkom heten…

Onze deskundige van dienst was Hans Luca, gepassioneerd wijnliefhebber en kenner van de Roemeense wijn… Diep uit het verre West-Vlaanderen (Nieuwpoort) naar Dendermonde gekomen…

De avond begon traditioneel met een algemene situering van de Roemeense wijn. Zo heeft Roemenië de meeste druivenrassen van alle Europese landen, is het de zesde grootste wijnproducent van Europa en staat het op de elfde plaats in de wereld, slechts 10 % van de productie is bedoeld voor export en zo’n 191.000 ha is beplant met druivenstokken…

We gingen van start met een parelende witte wijn: Jidvei Brut Rosé” (100 % pinot noir)… We proefden een breed palet van granaatappel, heel mousserend, rode bessen, pompelmoes… met een rijke kroon… Een uitstekende wijn om te starten op een mooie zwoele zomeravond…

Onze tweede wijn uit Transsylvanië bracht ons in hogere sferen: de Liliac Feteasca Regala (Feteasca Regala betekent Koninkijke maagd). Een 100 % monocèpage. Een frisse droge witte wijn : geur van bloemen, kruiden, perzik, wat mineraliteit, honing en een relatief hoge aciditeit. Als aperitief op een zomers terras komt hij zeker tot zijn recht! Bijzonder aan het etiket is de vleermuis, “Lilian” betekent immers vleermuis.

We vervolgden met een Tamaioasa Romaneasca van het wijnhuis Budureasca, een verrassende Roemeense muscat (druif: 100% Tamaioasa Romaneasca) die perfect zou passen bij oosterse gerechten, kazen… In de mond: exotisch fruit, vlierbloesem en in de neus perzik, lychee en sommigen gewagen van basilicum… De druiven worden geteeld, op een topligging die overeenkomt met de Bordeauxstreek of Toscane!

Het “neusje van de zalm” is zeker de Wildflower, die behoort tot één van de beste wijnen van westen van Roemenië (nabij Servië)! Een blend van 5 “nobele” druiven: Chardonnay, Feteascã Regalã, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, en Pinot Noir. Elk jaar verschilt de samenstelling van de wijn naargelang de resultaten van de wijnoogst. Het betreft hier ook één van de eerste wijnen met een schroefdop. De Chardonnay heeft drie maand op eik gelegen. Honing, peer, exotisch fruit, vanille zijn bij het proeven onze bondgenoten… Een stukje zalm of asperges op ons bord zouden het geheel compleet maken…

Ondertussen genoten we van een brede waaier van Roemeense hapjes….

Na een korte pauze kwamen de rode wijnen aan bod.

De Negru de Dragasani had eerder een Italiaanse, Toscaanse stijl: rijp zwart fruit, chocolade, vijgen, zwarte besjes, vanille… Een zekere kruidigheid en zachte, soepele tannines… Het betrof hier zeker een wijn die nog enkele jaren kon rijpen…

De Bacanta Feteasca Neagra: 100 % een typische Roemeense druif: de feteasca neagra., uit de provincie Moldavië. De streek heeft er een rijke bodem en een ideaal klimaat (warme zomers, lang warm voorjaar en koude winters). De wijn heeft een diep rode kleur en een complexe neus. In de mond pruimen, kaneel, anijs, kruidnagel, zwarte bessen, koffie, leder… Een heel palet… Het betreft hier ook een wijn met een mooi verouderingspotentieel…

Tot slot was er de Noble 5 Budereasca. Een blend van 5 nobele druiven, die elk jaar opnieuw wordt samengesteld: merlot, feteasca neagra, shiraz, pinot noir, sauvignon. Opnieuw zwarte bessen, zwart fruit, peper en kaneel en stevige tannines… Een mooie afronding van een mooie, warme avond.

We leerden dat de troeven van Roemenië zijn:
– een enorme variëteit vaan druiven en blends
– grote verscheidene aan wijnhuizen en wijnsoorten
– een uitstekende terroir
– perfect klimaat voor wijnbouw (geen slechte jaren)
– grote diversiteit in bodem
– rijke wijngeschiedenis
– traditioneel ambacht
– moderne technieken en know-how vanuit West-Europa en de nieuwe wereld
– authenticatie en originaliteit
– verhouding prijs/kwaliteit niet te evenaren in vergelijking met de klassieke wijnlanden
– internationale erkenning begint te komen, wijnen in de toprestaurants.

Weeral een geslaagde avond!

Hans Luca had nog een suggestie voor het bestuur: hij bespreekt ook de wijnen van Moldavië, een andere onbekende parel aan de kroon van de Oost-Europese wijnen.

Het was na middernacht toen Hans thuis was aangekomen in Nieuwpoort en wij in dromenland waren en al lang de slaap der onschuldigen sliepen…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *