In het zuidwestelijk deel van de Stille Oceaan, tussen de 33e en 45e breedtegraad liggen twee
grote eilanden: North-Island en South-Island… Oppervlakte: 75.000 km² (8,5 x België), 1.500 km lang en max. 200 km breed…

Dit is in een notendop een korte omschrijving van het meest oostelijk en zuidelijk wijnland ter wereld: Nieuw Zeeland.
Luc Van Hecke, de voorzitter van onze vereniging, Nieuw-Zeeland reiziger én kenner selecteerde voor ons een aantal prachtige wijnen met daarenboven een boeiend verhaal over het land, de geschiedenis, de bevolking, de wijnen en hun vinicultuur…

Als aanzet en inleiding proefden we de Vicar’s Choice bubbles (Family Estate Saint-Clair). Gemaakt van 100% Sauvignon Blanc door het toonaangevend wijnhuis in Marlborough. In het glas zagen we een heldere, lichtgele sprankelende wijn met fijne mousse. In de neus: aroma’s van grapefruit, kruisbes, peer, passievrucht en subtiele kruiden. In de mond: citrus, groene appel, kruidige tonen, klein bittertje op het einde.
Kortom, een uitstekeend aperitief, een gepaste en beloftevolle aanzet voor de volgende wijnen….. Ongetwijfeld lekker bij schaal- en schelpdieren en lichte salades.
De eerste wijnstokken werden in Nieuw Zeeland gepland in 1819 in Auckland (Samuel Marsden). Franse priesters en boeren breidden de wijnbouw verder uit. Maar einde 19e eeuw kwamen er donkere tijden: ziekten (schimmel) en wettelijke beperkingen (verbod op alcohol). Na WO II groeide de wijnbouw opnieuw (immigranten) en werd de wetgeving versoepeld.
Met steun van Australische wijnhuizen (zoals Penfold’s) was er een definitieve doorbraak vanaf de jaren 60. Begin jaren 70 werden er vooral lichte, fruitige wijnen (Müller-Thurgau) geproduceerd. Met de intrede van de Franse wijnstokken in de jaren 80 werd er wijn van uitstekende kwaliteit geproduceerd en steeg de vraag explosief.

Als eerste witte wijn was er de Aotearoa Sauvignon Blanc 2022 (Marlborough).
Bodem: vulkanisch, rotsachtig
Heldere, citroengele kleur met groene reflecties
Aroma’s limoen, kruisbes en buxus
In de mond: citrus, exotisch fruit, minerale touch
Levendige stijl, mooi in balans, lange afdronk met frisse zuren.
Door de ligging zijn de seizoenen in Nieuw Zeeland tegenovergesteld van bij ons! Globaal is er een maritiem klimaat met relatief veel regen (ganse jaar), koele zomers en milde winters.

We vervolgden met Jeffrey’s Bay Sauvignon Blanc 2023 (Marlborough).
Bodem: leem en kiezel
Lichtgele wijn, uitbundige aroma’s van citrus en tropisch fruit
In de mond: rijke smaak met veel fruit (grapefruit, passievrucht en meloen)
Lange afdronk met veel fruit.




Konden we evenwel een Nieuw-Zeelandse wijn onderscheiden van een Franse wijn? Een interessante en uitdagende vraag!
Hiertoe serveerde Luc ons blind van elk een glas:


Enerzijds Tony Bish Heartwood Chardonnay 2022, afkomstig van Hawke’s Bay (districten Bridge Pa en Mangatahi). De wijn is 11 maanden gerijpt op Franse eik. Ze heeft een explosieve neus met typische Chardonnay-aroma’s van citrus, perzik, abrikoos, toast, cederhout… Volle, vettige wijn, met toetsen van boter, noten, veel fruit (perzik, abrikoos), frisse zuren en lange afdronk.
Anderzijds een Bourgogne Côte Chalonnaise (François Berthenet – Montagny 1er Cru 2021). Eveneens 12 maanden gerijpt op Franse eik. Een complexe neus: citrus, tropisch fruit, toast, houttoetsen. Volle smaak, boterig, rond en gebalanceerd, lange afdronk.
Opvallend… niet iedereen had het bij het rechte eind in welk glas de Nieuw-Zeelandse wijn was…
Klimatologisch zijn er heel wat verschillen tussen de twee grote eilanden: het South-Island is koeler dan het North-Island dat eerder een subtropisch klimaat kent. Globaal gezien is er een hoge luchtvochtigheid en kleine temperatuursverschillen tussen dag en nacht (wel in het zuiden)
De meeste wijngaarden liggen op vlak gemakkelijk bewerkbaar land (North-Island) of op lichthellend terrein (South-Island)
Er is een zeer gevarieerde bodemstructuur wat resulteert in een grote variëteit in de wijnen.
Northland: zand & klei
Bay of Plenty: leem
Hawkes Bay: klei, leem, vulkanisch en gravel
Nelson: klei, leem
Marlborough: leem, zand, kiezel


Daarna gingen we over naar de rode wijnen…




De eerste rode was Domain Road Vineyard Pinot Noir 2019 (Central Otago (Crosbie Family)
Robijnrode kleur
Intense geuren van donkerrode kersen en zwarte bessen. Subtiele houttoets en kruidigheid.
Mooie ronde wijn met veel fruit en zachte tannines
De tweede rode betrof Kumeu River Villages Pinot Noir 2022 (Hawke’s Bay).
Smaakvolle Pinot Noir, handgeplukt, Franse stijl.
Frivole Pinot Noir met aroma’s van rood fruit,
In de mond: fris en fruitig met goede zuren.
Zachte tannines en middellange afdronk
De degustatie werd afgerond met een tweede blinde proeverij, nl. 2 rode wijnen van het Bordeaux-type.
In het linkerglas proefden we een Gimblett Gravels Vineyard Te Kahu – Craggy Range – 2020 – (Hawke’s Bay).
Bordeaux-assemblage: Merlot – CS – CF – Malbec
Intense aroma’s van zwarte bessen, cassis, braam, chocolade, houttoets, kruidigheid, beetje tabak
Mooie krachtige en levendige wijn met veel fruit en zachte tannines.


Het rechterglas was een Chateau Lys de Maisonneuve 2022 (Montagne-Saint-Emilion)
Aroma’s van rood fruit, vanille, houttoets
Vrij evenwichtige wijn met behoorlijk wat tannines
Fluweelachtig
Ook hier konden een aantal leden de Nieuw Zeelandse wijn niet juist selecteren….



Na deze degustatie kwamen we gezamenlijk wel tot het volgende besluit: Nieuw-Zeeland schaart zich voortaan onder de grote wijnlanden!