Wijn uit Moldavië: “Multumim pentru atentie voor een zeer oude wijntraditie!”

Wijn uit Moldavië: “Multumim pentru atentie voor een zeer oude wijntraditie!”

Met die woorden sloot Karel Van Gutte zijn gesmaakte’ uiteenzetting over de Moldavische wijn af…

“Bedankt voor uw aandacht”… weliswaar is dit Roemeens maar de officiële taal in Moldavië is Roemeens. De naam van de taal is wel een gevoelig onderwerp in het land. Veel Moldaviërs zeggen Moldavisch te spreken, hoewel dit min of meer gelijk is aan het Roemeens…

Karel bracht een uitgebreide power-point presentatie en uitstekende wijnen mee…

Voor de geïnteresseerden verwijs ik graag naar de PowerPoint van Karel onderaan het artikel.

Heb je ooit gehoord van volgende inheemse rassen: Viorica, Saperavio, de 3 etesca’s: Alba, Regalo en Neagra? Van die druivenrassen hebben we wijn, uitstekende en ons onbekende wijn geproefd…

Een overzicht van de degusteerde wijnen: een rijke schakering… Elk van deze wijnen wordt verder kort besproken …

Cuvee de Purcari: schuimwijn, in de neus appel, honing en wilde bloemen… mooie bubbel passende bij zeevruchten, vol au vent en frieten met citroen mayonaise…

Fautor 310 :Wijngaarden in de unieke microzone Tigheci: een ‘Silvosteppe’met predominant chernozem, zachte grijze klei en leem, en vooral calcium carbon houdend. Wijngaarden op de terrassen van de Prut-rivier.



Fautor Fumé Blanc: expressieve aroma’s van meloen, vlierbloesem, passievrucht, lichte vanilletoets.

La Petite Sophie: Goudgeel met groene nuances, in de neus: intense florale aroma’s van rozen acacia-bloemen, Citrus-aroma’s en hints van vanille; in de mond: citrussmaken (pompelmoes) en exotisch fruit. Complexe wijn, gebalanceerd met een elegante en lange afdronk.

Maluri de Prut 2021: 65% Feteasca Neagră en 35% Rara Neagră, Diep rood, schitterend, helder; in de neus: intense aroma’s: zwarte kersen, pruimen, hout (eik), vanille; in de mond: bevestiging van de neus, hogere aciditeit. Full body – zachte tannine – lange afdronk – in balans.

Negru de Purcari 2021: 55% Cabernet sauvignon, 40% Saperavi, 05% Rara Neagră. Intense aroma’s: kruidig, gedroogd fruit (pruimen), zwarte & kersen, aardbeien, hout (eik), vanille. Pairing: 18-20°C, lamskoteletten, gegrilde steak.

Chateau Purcari Icewine 2021: 51% Muscat Ottonel en 49% Traminer. Honing & zoet fruit en evoluerend naar kruiden en exotisch fruit. In de mond: zoete en fluwelen aanzet, lange afdronk. Complex, geraffineerd, mooie balans zoet/aciditeit. Hoog bewaarpotentieel: >10 jaar.

Bij wijn horen uiteraard aangepaste proevertjes…

Ook de “wijnbrigade” luisterde aandachtig, maar stond paraat…

Aandachtige luisteraars!

Wist je dat:

– Moldavië even groot of klein is als België (ongeveer 33.00 km2) maar met slechts 4,4 mlo inwoners
– er per 100 inwoners 3,44 ha wijn verbouwd wordt tov 1,22 ha in Frankrijk en 2,21 ha in Spanje
– 15 % van de bevolking actief is in de wijnbouw
– 10 % van de agrarische oppervlakte gebruikt wordt voor wijnbouw


Wist je dat:

– Kagor en ijswijn specialiteiten zijn van Moldavische wijn?
– Moldavië het tweede land is wat betreft verhouding wijnproductie tov van de eigen consumptie (in Frankrijk verhoudingsgewijs 178, maar in Moldavië 443)

Wist je dat:

– Moldavië een gematigd continentaal klimaat kent, met invloed van de-Zwarte Zee en de vele rivieren waaronder de Dnjestr en de Prut
– het kleine Moldavië ingeklemd ligt tussen Roemenië en Oekraïne.

Wist je dat:

in het oosten van Moldavië de regio Transnistrië ligt. Dit gebied heeft zichzelf onafhankelijk verklaard, maar die status is omstreden. De regio opereert onafhankelijk maar is door nog geen enkel land erkend. Het gebied heeft wel hechte banden met Rusland. Moldavië is een van de armste landen in Europa. Landbouw en de voedselverwerkende industrie dragen voor een belangrijk deel bij aan de economie.

Dit en veel meer kwam aan bod op deze boeiende avond…


Graag verwijs ik naar de presentatie van Karel Van Gutte, die je hiernaast kan terugvinden

En tot slot: “Karel, cu multumiri speciale pentru frumoasa prezentare”!


Erik Huyghe