Wine and foodpairing, 22 oktober 2021

22 oktober 2021, de start van een nieuw werkjaar voor Vinosi… Gedurende 19 maanden kon onze wijnvereniging geen activiteiten hernemen en daar was Corona natuurlijk de oorzaak van… Geen activiteiten gedurende zovele maanden, geen programma voor het werkjaar 2020 – 2021… De vereniging hield een sluimerend bestaan, in de luwte… Hoewel, met onze tweewekelijkse wijntips probeerden we de band met de leden aan te houden, presenteerden we regelmatig een suggestie over een concrete wijn, een wijnstreek, een druif of een favoriet wijnland…. Menige positieve reactie van de leden moedigden ons aan op deze weg verder te gaan en deze wijntips verder te verzorgen met het perspectief dat ook Corona zou voorbij gaan…

Uiteindelijk sukkelden we na drie of vier corona-golven in de zomer van 2021 en gelet op de goede vooruitzichten werd door het bestuur een jaarprogramma 2021 – 2022 opgemaakt, met als eerste activiteit: een food en wineparing in een najaarskleedje. Tegelijkertijd bood deze activiteiten aan de leden de gelegenheid om elkaar in een ongedwongen sfeer terug te zien, banden aan te halen, de ervaringen over de voorbije corona-periode uit te wisselen…

Omstreeks 19.45 uur sijpelden de leden van het bestuur binnen in het vertrouwde Hof ter Meyghem (Appels, Dendermonde) waar we traditioneel reeds jaren tot ieders grote tevredenheid, omwille van de culinaire vaardigheden van het huis, de food- en wineparing van Vinosi houden…

De laatste concrete afspraken voor het verloop van de avond waren amper gemaakt of de eerste leden werden verwelkomd door onze voorzitter Luc Vanhecke.

Bij food and wine pairing horen uiteraard wijn en gerechtjes…

Als aperitief werd een schuimwijn gepresenteerd, Bohemia Sekt Prestige Brut, herkomst: Tsjechië – Zuid Moravië. Speciaal aan deze schuimwijn is dat het een blend is van drie druivenrassen (Rheinriesling – Pinot Blanc – Welschriesling), die elk hun specifieke kenmerken aan de wijn geven. Met vier bijpassende aperitiefhapjes van de chef was dit een uitstekende “entrée” voor de avond, en alvast een aanzet tot een gezellige babbel….

De verdeling van de aanwezigen over de verschillende tafels verliep zoals steeds vlot: ieder kreeg een naamkaartje met een druif, die verwees naar een bepaalde tafel…

Als voorgerecht werd Canneloni van hert (carpaccio) met peterseliewortel, truffel en rivierkreeftjes geserveerd, mogelijks een gewaagde combinatie (vlees en vis) maar deze werd zeer gesmaakt.

Even gewaagd was de wijn: een rode en een witte, met de vraag “welke wijn past volgens jou best bij dit gerecht”? De rode wijn was afkomstig uit Puglia (Palemarino Primitivo di Manduria 2019) (100% Primitivo), krachtig en rond, veel finesse, krachtig rood en gekonfijt fruit, zoete kruidigheid. Het ander glas betrof een Sauvignon Blanc (100 %) uit Zuid Afrika (Backsberg ‘John Martin’ Sauvignon Blanc Reserve 2018), met typische sauvignon-aroma’s – buxus – kruisbes – citrus – zoet gras en een mooie zuurtegraad met rijpe smaken van limoen, peer en vijgen…
Rood of wit… Beide wijnen genoten nagenoeg evenveel voorkeur…

Als tussengerecht kwamen tongrolletjes met duxelle boschampignons, zeekraal, schelpjes en pommes château op ons bord.

Een ware lekkernij aangevuld door twee glazen witte wijn: een wijn uit het diepe Bourgondië (La Burgondie, Montegny Premier Cru 2020) en een Spaanse uit Rueda (Rayos & Truenos ‘L’enfant’ 2019). Twee verschillende types van wijnen: een eerder zachte, maar toch krachtige Chardonnay met aroma’s van witte bloesems, rijp wit fruit, mineralen ten opzichte van de Verdejo-druif met aroma’s van rijp wit steenfruit, veel mineraliteit, lichte anijstoets en een frisse afdronk…
De meningen waren weer verdeeld… In die mate zelf dat er gesuggereerd werd dat een rode wijn ook tot de mogelijkheden behoorde om bij dit exquise gerecht te schenken…

Bij het hoofdgerecht fazantenfilet à la Brabançonne, loempia van het boutje met amandelkroketjes werden twee wijnglazen gevuld met links een Pinot Noir (Domaine Saint Rémy Pinot Noir 2018) en rechts een wijn uit Slovenië (Bagueri Merlot Vinska Klet “Goriska Brda” 2016). Een uitstekende Pinot Noir uit de Elzas voor een betaalbare prijs is niet makkelijk te vinden, maar dit was er één: één en al aromatisch boeket van rode bes, kers met in de afdronk frisse fruitige rode vruchten en fijne kruiden
De wijn uit Slovenie verraste ook éénieder: de 100 % Merlot druif stond ook hier borg voor aroma’s van pruimen, cassis, zwart fruit, toetsen van chocolade en munt. In de mond rijp zwart fruit, kruiden, chocolade, zwoele smaak met mooie diepgang…

Ondertussen leiden de gesprekken rond de tafel tot diepgaande filosofische inzichten over de keuze, kenmerken en de kwaliteiten van de verschillende wijnen en voorkeuren… gekruid met verhalen over wijn, wijnstreken en persoonlijke wijnbelevenissen… Hier en daar verhief een stem zich wat luider maar werd dan weer gesmoord in het omfloerste wederwoord van een disgenoot…

De keuze tussen gene dan wel deze wijn bij het laatste gerecht leidde weer tot een patstelling… Maar de gegeven insteek bij het tussengerecht was niet vergeten: de Pinot Noir uit de Elzas zou toch ook wel perfect gepast hebben bij het gerecht met de tongrolletjes, waardoor je mogelijk zelf een betere tegenstelling kreeg dan door twee witte wijnen ten opzichte van elkaar te presenteren…

Wie zei ook weer “Quot erat demonstrandum”?

Tot slot van de avond wachtte ons nog een uitgebreid dessertenbuffet met als bijhorende wijn: Michel Torino Coleccion 2020 afkomstig uit Argentinië. De Torrentés-druif (lokale variant van Muscat) wordt er geteeld op 1.700 meter hoogte en geeft ons een breed palet van bloemen (rozen), honing, citrus, mango en schil van sinaasappel, en toetsen van muscat…

Bij een koffie werd nog nagepraat: 8 wijnen waren de revue gepasseerd, afkomstig uit 7 landen en 3 werelddelen én wijnen voor een betaalbare prijs… Met andere woorden, we waren op wereldreis geweest waarbij wijn onze gids was en we ons lieten leiden door de vraag: welke wijn past het best bij elk van de gerechtjes. Want de meerwaarde van de avond ligt immers in de selectie van de wijn gecombineerd met de voortreffelijke gerechten uit een gerenommeerde keuken…

Toen was het echter alweer na twaalf uur, omzeggens half één ’s nachts… Hier en daar kwam een gelegenheidschauffeur een gezelschap ophalen… tijd om afscheid te nemen, maar niet nadat onze voorzitter iedereen had bedankt voor zijn/haar aanwezigheid, en de verdere activiteiten van Vinosi had voorgesteld.

We gaan niet van de regen in de drop… want op 17 december 2021 zal Alain Bloeykens ons de finesses van de bubbels openbaren…

Waarin werden we weer eens bevestigd op deze avond: wijn is een kwestie van smaak, de beste wijn is niet deze waarvan iedereen zegt of beweert dat het de beste is maar de beste wijn is deze die je zelf graag drinkt en waardeert!

Tot slot: de CO2 meter in het restaurant is de hele avond in de groene zone gebleven!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *